Holnap tartanak választásokat Afrika egyik kulcsállamában, a 47 milliós lakosságú Dél-afrikai Köztársaságban. Nagy a várakozás, mert az országot 1994 óta kormányzó párt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a jelek szerint akár elvesztheti 2/3-os többségét a parlamentben.

Mielőtt gyors körképet adnánk a fontos dél-afrikai pártokról – és táncoló, éneklő pártelnökeikről: Jacob Zumáról és Helen Zilléről – szeretnénk egy fokvárosi falfestménnyel (balra) tisztelegni a 15 éves dél-afrikai demokrácia és a szivárvány-nemzet eszménye előtt: Sugárzó nap, galamb, szivárvány, békésen az urnák elé kígyózó fekete és fehér emberek, a türelem és tisztelet légkörével maguk körül.

Igen, ez volt 1994 legendás választása Dél-Afrikában: az első demokratikus választások, amelyeket az ANC nyert meg, a 27 évet börtönben ülő anti-apartheid aktivista Nelson Mandelával, aki országa első fekete elnöke lett.


Mandelával a Dupcsik-Repárszky-féle gimis törikönyvek 241. oldalán is találkozhat a magyar diák. Kiegyensúlyozott figurája uralja az oldalt a magyarázó Che Guevarava képe alatt mintegy 4 centivel, középen. A fajvédő apartheid rendszert ’94-ben levetkőző Dél-Afrika első elnöke azonban nem kizárólag törianyag, hanem élő ikon, akinek 90. születésnapján a brit BBC komplett cikkblokkot jelentetett meg tavaly.

Nem mellékes, hogy Mandela fellépése idén is voksok ezreit hozhatja az ANC-nek, ugyanis a nemzeti hős vasárnap élőben jelent meg az immár Jacob Zumával felálló ANC legutolsó kampánygyűlésén, arcát adva Zuma kampányához: Mandelát egy golfkocsin gördítették be a johannesburgi Ellis Park stadionjába, ahol az emberek valószínűleg nem hittek a szemüknek, hogy "Madiba" (becenevén) visszatért a "családba".

Kép jobbra: Mandelát ábrázoló falfestmény, forrás: primelocation.com













Bejegyzésünk végén megmutatjuk, hogy a politika is lehet szép! A lenti videóban a Dél-Afrikát (Mandela után) 9 évig kormányzó, de tavaly "királygyilkosság" áldozatává váló Thabo Mbeki elnök beszél arról, hogy mit jelent neki a hazája és hogy miért jó ma afrikainak lenni ebben a déli országban:

Kérjük pillantsanak vissza ránk! Ma még egy verssel jelentkezünk.

Szerző: Gezanguz  2009.04.21. 08:00 Szólj hozzá!

Címkék: afrika demokrata választások urna dél afrika mandela szivárvány nemzet mbeki

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr701076607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása