Kedves Olvasók!

Ma a Kitekintőn megjelent egy cikkünk a dél-afrikai választások eredményeiről, a 2009-es kampány 4 legjellemzőbb arcáról és pártjaikról, valamint a problémákról, amelyekkel a Dél-afrikai Köztársaság szembenéz. Most tehát a Kitekintőre kalauzoljuk Önöket. Itt az ugrópont Zuma durva, szivárványos országába.

Nem tudjuk viszont megállni, hogy be ne linkeljük ide is a parlamenti választást 65,9%-al nyerő Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) legjobb 2009-es kampányfilmjét! Tesszük mindezt azért, mert itt a blogon már korábban elkezdtünk egy elmélkedést a "szivárvány-nemzet" nelson mandelai fogalmáról, és ez a videó ismét egy picit tovább visz minket ebben: megmutatja, hogy a dél-afrikai álom ábrándjából még 15 évvel annak vízre bocsájtása után is lehet politikai tőkét kovácsolni! Éppen így:
 


Kinyerma update, május 2., hajnal:

A rend kedvéért (és azért, hogy olvasóink tudják követni a kommentekben csak rövidítésükkel közölt pártneveket) röviden közöljük az április 22-i dél-afrikai választások eredményeit, a 4 jelentős pártot, és idei támogatottságukat számokban és százalékokban:

Afrikai Nemzeti Kongresszus (kormánypárt ANC, elnöke: Jacob Zuma):
11,6 millió szavazat, az összes voks 65,9%-a, de 33 hellyel kevesebb* a dél-afrikai parlament 400 fős alsóházában; 9 tartományból 8 megszerzése.

Demokratikus Szövetség (erősödő hivatalos ellenzék DA, elnöke: Helen Zille)
2,9 millió szavazat, az összes voks 16,6%-a, 20 hellyel több* a 400 fős dél-afrikai parlamentben; 1 tartomány - Nyugat-Fokföld megszerzése.

Népi Kongresszus (kormánypártból kivált új erő COPE, elnöke: Mosiuoa Lekota)
1,3 millió szavazat, az összes voks 7,4%-a, 30 helyet szerez az alsóházban.

Inkatha Szabadság Párt (gyengülő zulu-alapú ANC-kritikus IFP, elnöke: Mangosuthu Buthelezi)
0,8 millió szavazat, az összes voks 4,5%-a, 5 hellyel kevesebb* a parlamentben; a párt gyengülése - az IFP egyetlen fellegvárának számító KwaZulu-Natal tartományban - feltehetőleg Jacob Zuma zulu származásának tudható be.

* mint 5 éve.

Szerző: Gezanguz  2009.04.26. 19:40 9 komment

Címkék: eredmények dél afrika parlamenti választás zuma mandela kampányfilm szivárvány nemzet helen zille mbeki

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr861083177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.04.29. 00:25:30

Kitekintos cikk utos lett, foleg a vege csap oda egy szepet. :D Amire baromi kivancsi lennek az az, hogy az IFP hany voksot bukott el pusztan azert, mert az ANC elen vegre egy Zulu all?

Egyebkent erdekessegkent csak megjegyzem, hogy Zille szovegelese mar csak azert is hulyeseg volt, mert van meg pont eleg olyan feher DA-i lakos, akik a 80-as evek vegen vandoroltak be, _megfelelo_ _kikepzessel_ birnak, es baromira nem szivlelik, hogy az ANC merre tart. Peldul Mandela regi testorsege es hasonlo arcok, na ok egy "alkotmanymodositas" utan orakkal rendet tennenek Fokvarosban. Vagy Pretoriaban. Vagy a Jo'Burgi szekhazban*. Mert ok egyetlen egy dologban hisznek, es az a szabad Del-Afrika, mindenkire vonatkoztatva. Ezt Zillenek is baromi jol kell tudnia, szoval ennek a fenyeben...

Ettol ha felajanlanak, hogy klonoznak Zillebol egyet nekunk Budapestre, akkor az elso sorban csapolnek az oletert termeszetesen. :Đ


*Ott lattam eloben egy villanasra a zuhanyfejut (lol) ugy egy honapja, hogy degelne meg, be volt miatta allva az egesz belvaros mar kora delutan... :\

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.04.29. 17:56:43

KÖSZÖNÖM szépen! ;)

Az Inkatha Szabadság Párt most kb. 200 ezer vokssal kapott kevesebbet, mint 5 éve (idén összesen: 804 ezer szavazat), annak ellenére, hogy ha minimálisan is, de azért hallatták a hangjukat. (Amúgy KwaZulu-ban szinte csak az IFP és az ANC osztozott a szavikon, a COPE ott alig kapott, ami teljesen érthető.) Lehet tehát, hogy ez a mínusz 200 ezer voks (országos szinten) SZINTE CSAK Zuma zulu származásának tudható be? Úgy gondolom, hogy igen!

/ Kenny, a kommentedet feltehetem a Kitekintő felületére is, h az ottani olvasók is láthassák? Csak akkor másolom át oda, ha engedélyt adsz rá! /

Mandela testőrsége? erről nem is tudtam.
Igen, nekem is eszembe jutott a Demszky-Zille összehasonlítás! :))
Nem tudom egyébként, hogy Budapest és Fokváros jellege és problémái mennyire összehasonlíthatóak, de ha tehetem egyszer elmegyek oda is, és megnézem!

Kenny, akkor mégis voltál a helyszínen, Johannesburgban!! A foci-vb-re is kimész? ;)

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.05.01. 13:52:00

@Gezanguz: Nem orulnek tulzottan, neked irtam, ide. De ha at akarod irni a cikked, az ellen termeszetesen semmi kifogasom. :]] Ellenben akkor lehet, hogy Zumanak jobban ra kellett volna fekudnie KZN-ra, mert ha el tud csapni toluk 1-200e szavazatot, akkor megvan a 66%-uk? Sebaj, majd ot ev mulva, Mbeki most mar valszeg nem tudja majd belulrol furni.

Mandela "embereirol" csak egy elgondolkodnivalo: biztos te is lattal mar olyan fotokat, miken hires emberek mint egy osztalykepen szerepelnek, egy hires ember elol-kozepen, es senki masrol nem tudni, hogy ki kicsoda. Na, nehany ilyen foton a "lelkes ifjak" csoportja veszi korbe Madibat, akik... Ooo, akivel en talalkoztam, kurva sok kituntetese es egyeb military cucca volt, amit boltban is megvehetett volna, de kozos osztalykepeket tudomasom szerint meg mindig nem fotosoppolnak a militariboltok. :Đ Na mindegy, mint mondtam az ember hivo Mandelista, de az ANC-t szidja, mint a bokrot.

Bp es Fokvaros meg szerintem szinte semmiben nem hasonlitanak, meg csak a kezelendo problemakban sem, de ez csak az en szemelyes velemenyem. Delafrikaban meg marc-apr voltam, de mennek vissza ezerrel, ha lenne jegy occoer'. :] Focivb-re tuti nem fogok kimenni, a Nemetorszagiba majdnem sikerult belecsuszni, de meg igy is remalom volt.

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.05.02. 04:25:20

@KennyOMG: Természetes, tiszteletben tartom, nem rakok át semmit a Kitekintőre!

Érdekes volt, amit Mandela "embereiről" írtál, tényleg lehetnek olyan befolyásos elemek a párt (ANC) körül, akik "hívő mandelisták", Mbekit viszont már kevésbé, Zumát pedig egyáltalán nem szívlelik (konkrétan utálják). Az ő szemükben a 3 poszt-apartheid-elnök (ha Motlanthét kihagyjuk) pontosan így nézhet ki: www.mg.co.za/zapiro/fullcartoon/2188

Amúgy szerinted Thabo Mbeki és Desmond Tutu érsek - a Zuma miatti ellenszenvből - az ANC ellen szavazhatott? Egyikük sem kötötte az újságírók orrára, hogy kire adták voksukat, pedig a kormánypártból való lassú, de fokozatos KIÁBRÁNDULÁS egyik mintapéldáját adhatták volna (élesben, a kamerák és az urnák előtt :) ) ... Szerintem Tutu a DA-ra szavazott, Mbeki meg - sokan azt hihetik - a negatív felhangokat is kapó* COPE-ra adhatta voksát (szerintem ez történhetett: Mbeki még régi meggyőződésből sem szavazhatott volt pártjára, hisz az tavaly "királygyilkosságot" követett el ellene)?

* például, hogy a COPE-kulcsember M. Shilowa egy "whisky-vedelő egoista", "gazdag, elitista" társaságok kedvence, és hogy a COPE csak azért alakult, hogy a már amúgy is meggazdagodott ANC-s politikusokat (Lekota, Shilowa) Dél-Afrika politikai színpadán tartsa.

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.05.02. 04:59:23

@KennyOMG: A 3 poszt-apartheid elnökbe itt már - kicsit előre tekintve - Jacob Zumát is beleszámoltam, tehát: Mandela, Mbeki és Zuma. (Motlanthe túl rövid ideig volt államfő ahhoz, hogy olyan határozott profil alakuljon ki róla, amellyel az előző 3 figura rendelkezik.)

Amúgy a dél-afrikai karikaturista Zapiro (akire többször hivatkoztam) egyszerűen zseniális, én tényleg nevetek a rajzain! :D A zuhanyfejű, a kaméleon-tesű, az ogre-ként és kultikus, gépfegyvert markoló szoborként ábrázolt JACOB ZUMA is az ő találmánya! A kedvencem "az ANC Ifjúsági Ligájának történelmi áttekintése" témájú karikatúra, amelyen - a Zumáért állítólag meghalni és ölni is képes - Julius Malema szerepel, mint az ANC evolúciós skálájának legújabb, de leginkább degenerált példánya. A rajzon Malema zuhanyfejet és géppuskát is kap!: www.mg.co.za/zapiro/fullcartoon/2054

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.06.03. 19:52:47

Kicsit megkesve... A zuhanyfeju Zuma nagyon zsenialis, bar valamiert a holland exkollegak magukenak koveteltek a zuhanyzos sztorit, hogy az valami "hires" bur seggfejtol szarmazik...

Tutu nem tudom kire szavazott, de Zille kevesse nepszeru a Cape-i feketek koreben, ettol persze meg elkepzelheto; nem ismerem a gondolatvilagat semennyire sem ahhoz, hogy erdemben tudjak nyilatkozni. Mbeki mar mas kerdes, szinte biztosan a Cope iranyaban mozdult el. En i irtam mar valahol, hogy a Cope azokbol az "ANC-s sracokbol all, akik tul kapzsiva kezdenek valni" vagy valami hasonlo. Az altalad leirt forgatokonyv is tobb, mint valoszinu, es akkor itt nem szeretnek hirtelen parhuzamot huzni a posztkomcsi magyar partok listajaval. :]

Sajnos az exmiliraty-s embertol nem sikerult elkapni a gondolat magvat, miszerint miert elegedetlen az ANC iranyaval es teljesitmenyevel, es ahhoz nem vagyok eleg tajekozott, hogy talalgatasokba bocsatkozzak. Az tuti, hogy mint (jujj, ismet parhuzam!) ahogy otthon is vannak, akik mar csak megszokasbol vagy "legkisebb szar" jeligevel ikszelnek valahova, ugy itt is tuti kopott mar jocskan az ANC nepszerusege, de meg mindig ez "A Feketek Partja" part.

Zumanak egyebkent eszem a lelket, ma mondott valami beszedet a parlamentben, ami miatt ugy egy laza kilometerket kellett kerulnom (ismet Fokvarosban vagyok, csak veletlenul, juppi!). Elkezdtem hallgatni a beszedet (beiktatasi?), de olyan brutalisan alkalmatlan a szonoklasra szegenykem, hogy az karastztrofa. Pedig egyebkent nagyon szep hangja lenne hozza, meg hangsulyozni/kozpontozni/egyebelni is jol tudna, de angolul egyszeruen nem tud beszelni szegenykem. Nem mintha mondanivalora erdekesebb lett volna, lassan es kurva sok kozhelyet, mint mondtam 20 perc mulva feladtam, ugy egy ora mulva a parlament mellett parkolo rendorok mellett elhaladva hallottam, hogy meg mindig o folyik a zuhanybol. (ehem, szar volt, tudom...)

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.06.05. 09:25:07

@KennyOMG: Szia!;) Jó időtöltést Fokvárosban! Igen, Zuma egyfelől nem szónok-alkat, másfelől viszont mégis az: egyszerű dolgokat mond, s ezt a nép könnyen be tudja fogadni; épp ez a populizmus lényege. Az meg, hogy pont egy - hangsúlyozottan - "nem tanult" elnöke lett Dél-Afrikának, abból a szempontból elgondolkodtató, hogy a tovagyűrűző válság idején éppen egy gazdasági folyamatokat és egyebet egymagában is átlátó embert lehetett volna megválasztani a posztra. Úgy értem, valaki olyat, aki "ért" hozzá. Mindenesetre úgy hallom, most ott lent is meg kell húzni a nadrágszíjat ... igen, az ANC támogatottsága fokozatosan tovább csökkenhet.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.06.19. 12:43:11

Most mar tudatosan sikerult a temaba vago kerdeseket feltenni nehany emberkenek, es baromi meglepo dolgok buktak ki. Pl Zumara a feherek nagyresze azt mondta, hogy "a legjobb dolog, ami az orszaggal tortenhetett", es nem igazan ereztem ironikus hangvetelt emogott. Sajnos nem nagyon fejtettek ki, hogy miert, talan a Xhosa dominanciaju, gyakorlatilag torzsi iranyvonalon mozgo ANC palyajanak elhajlasa az oromkodes oka. Valoszinuleg ugyanezert, es a Zulu szarmazasa miatt a feketek nagyresze azert kicsit gyanakodva tekint ra. (hozza kell tennem, hogy csak Eastern Cape-ben mozogtam, ott Zulu meg mutatoban sincs)

Ami meg erdekesebb volt, Benjy baratom szerint (feher) az egesz ANC dolog ugy mukodik, mint a torszfonok szava: kotelessegtudatbol, parancsbol, megszokasbol, akarmibol is oda szavaznak, mint nalunk a voros nyuggerek A Partra. SZerinte az ANC a kovetkezo, de legkesobb a 2019-es valasztason mar nem szerez meg egyszeru tobbseget sem. Reszint a most mar nyitott vilagban tanulo ifjusagnak koszonhetoen, reszint hogy (szerinte) a townshipekben a torzsi magatartasformak elkezdenek eltunedezni szep lassan, es nem lesz automatikus az x az ANC kockajaba. Tipp gyanant annyit mondott, hogy vagy jon egy uj szervezodesu, hiteles fekete part, vagy szerinte Zille-iranyu mozgas lesz (persze nagyon sok fugg attol, hogy mit csinal Western Cape-el a kovetkezo 5 evben). Es ez nem dacbol atszavazas lesz, hanem meggyozodesbol.

A masik baromi meglepo dolog, hogy videken az ANC gyakorlatilag semmit nem csinal, megis megvaltokent unneplik. Eleget mozgolodtam az egykori Transkei teruleten, es basszus, a "nagy fejlesztesek" a kovetkezok: kihuznak ket villanyvezeteket parszaz kilometeren keresztul, es bekotik a falvakat. Lefektetnek parszaz kilometer fonyomocsovet, es bevezetik a vizet a falvakba (nem az egyes hazakba!). Iskolakat tartanak fent. Ennyi. A leheto legminimalisabbnal is minimalisabb erofeszites. Kozben a jo Thabo Mbeki 90 millio randert (cca 210m jo magyar forint!!!) csinaltatott keritest (!!!) a haza kore. Most oszinten, mennyibe kerulhet 100km villanyvezetek fapoznakon? Es a legviccesebb, hogy a feketek ezt gyakorlatilag elfogadjak a torzsi gondolatvilag ertelmeben, hiszen a politikusok amolyan fo-fo-torzsfonokok, tehat nekik tobb jar. Zsenialis!

De azert bennuk is van egy baromi nagy tuske, nevezetesen, hogy az onkormanyzatnak megfelelo, napi "igazgatasban" a torzsfonokok szerepe majdhogynem csak ceremonialis. Ok adnak engedelyt a torzs tagjainak a foldhasznalatra, ok hazasitanak, de aztan ennyi. Minden mast a "tanacsosok" (consul members) csinalnak, akiket viszont valasztanak, ami meg manipulalhato (es szerintuk manipulalt, hogy a fonokoknek minel kevesebb beleszolasa legyen a napi folyo ugyekbe).

De mindebben az elegyben a legviccesebb a varosi feketek habitusa. Van koztuk, aki kurvara modern, de komolyan, ellenben amint valami problema adodik, azonnal visszadefaultol a torzsi szokasokhoz. Pl guide-om, aki puffog, ha nem nezhet este tv-t, interneten vasarolgat, etc, de amint egy "szent gyogyito forras" kozelebe er (tengerviz atpreselve egy vulkan maradvanyain, baromi sos es kenes viz, cirka gyogyfurdo 3x-ra suritve), azonnal nekiall "kikuralni" minden bajat es nyugjet. Egy perc sem telik el, maris enekelve tapossa a sarat, furdik a "gyogyito toban", literszam vedeli a "gyogyito vizet" (es aztan nem erti, hogy masnap miert hanyja szet a beleit is), szipuzza a "gyogyito gazokat" (amolyan "valaki belefingott a foldgazba" erzesu cucc), esatobbi. Majd fel ora mulva eppen csak nem iPhone-nal telefonal. Es boven van ilyen koztuk, akik ket vilag kozott vannak jelenleg, es ide-oda ingaznak. Az o gyerekeik mar egy iranyba fognak csak huzni. 10 ev.

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.06.29. 17:18:20

@KennyOMG: Szia! Novella-nagyságú hozzászólásodat elképesztő érdeklődéssel olvastam! Nagyon jó dolgokat szedtél össze, és köszönöm őket, mert újak voltak (Transkei villanyvezetékei + Mbeki kerítése, városi feketék két világ között)!

A Kinyerma-blog tagjai - köztük főleg én - ezúton is köszönik lelkesedésedet és a Dél-Afrikához írt konstruktív kommentjeidet! ;)

üdvözöl,
Gezanguz
süti beállítások módosítása