Ezzel a képpel reklámozza magát Ciprus jelenlegi elnöke, Tászosz Papadopulosz. 

A 74 éves politikus öt évvel ezelőtt már az első körben győzelmet aratott, idén valószínűleg nem lesz ilyen sima az útja a jól bejáratott bársonyszékhez. (A közvéleménykutatások szerint egyaránt 30% körüli eredményre számíthat a három legesélyesebbnek tartott induló.)

A 2003-as sajtó akkori legfőbb feladatának az ország Európai Unióba való bevezetését és a területileg-etnikailag megosztott, ENSZ békefenntartók által kordában tartott és törökök által félig megszállt sziget egyesítését tartotta. Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott is Ciprus, viszont a belépés előtt röviddel az egyesítésről tartott népszavazás megbukott. És nem is akármiért. Papadopulosz tévés beszédben kérte a ciprusiakat, hogy utasítsák el az ENSZ rendezési tervét, az ún. Annan-tervet. Kofi Annan akkori ENSZ-főtitkár egy svájci típusú államszervezetet vízionált kilencezer oldalas rendezési tervében. A török és a görög régió szövetséges államként működött volna együtt. A beszédben Papadopulosz az egyesítés után a görögökre háruló „elviselhetetlen gazdasági hatásokat” emlegetett és nehezményezte, hogy túl sok török katona maradna a szigeten.

A terv megfúrása miatt a Time magazin ezt a rendkívül démoni képet tartotta indokoltnak megjelentetni:
 
Papadopulosz: Ha az elnökösködés idén nem jönne össze,
a Keresztapa következő részében akkor is biztos helye lesz.


2004-ben a sziget északi felén élő török lakosság megszavazta az egyesítés tervét, a déli fél görögei elvetették, manapság ennek ellenére úgy tűnik, a ciprusi politikát kétségek gyötrik. Papadopuloszt már 2004-ben figyelmeztették, hogy valószínűleg ez az utolsó esélye a „ciprusi kérdés” rendezésére. Akkor nem élt a lehetőséggel. Manapság Putyinnal Koszovóról tárgyal. Ciprus és Oroszország a lélektani hatások miatt nem támogatja Koszovó függetlenségét, a jelek szerint mindhiába, hiszen vasárnap hivatalosan is leválik a terület Szerbiáról. Ahogy Oroszország új NATO nagykövete is attól tart, hogy az Oroszország peremterületein élő kis nemzetekben felébred a nemzeti öntudat, ugyanúgy Papadopulosz is ragaszkodik a török kisebbséghez, még ha nem is az ENSZ feltételei szerint kívánja rendezni a kérdést.


Papadopulosz 1934 januárjában született Nicosiában, Ciprus fővárosában. Londonban hallgatott jogot. A politikába már huszonévesen belevetette magát. Az ötvenes években az EOKA-nál, a Ciprusi Harcosok Nemzeti Szervezeténél a nicosiai szekció vezetője volt, majd ugyanezen szervezet politikai szárnyánál, a PEKA-nál általános vezető lett. Ezek a szervezetek a brit ellenőrzés megszűntetését tűzték ki célul. A következő évtizedekben diplomáciai megbízásokat kapott és 12 év alatt többféle miniszter is volt. Igen sokoldalú emberként belügyi-, pénzügyi-, munka- és társadalombiztosításügyi-, egyészségügyi-, mezőgazdasági- és természeti forrásügyi miniszteri posztot is betöltött. 1970-ben lett először a Képviselőház tagja. 1976-ban függetlenként újraválasztották, ekkortól házelnökként is tevékenykedett. 1991-ben és 1996-ban már mint a Demokrata Párt jelöltje jutott be a Képviselőházba. 2000 és 2006 között a Demokrata Párt elnöke volt. A párt alapítóját, Szpirosz Küprianout váltotta az elnöki székben. Megválasztásáig jogászként dolgozott Nicosiában. Most a Demokrata Párt, a Szociáldemokrata Mozgalom, az Európai Párt, a Harcos Demokrata Mozgalom támogatja.

 

Vasárnap délután ötig szurkolhat Mr. Tászosznak, kilenckor jövünk az eredménnyel. Addig is nézzen ciprusi kampányfilmet görög nyelven!


Szerző: this is sparta  2008.02.17. 03:09 Szólj hozzá!

Címkék: török demokrata ensz oroszország görög elnökválasztás ciprus koszovó kofi annan tászosz papadopulosz

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr23342347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása