Miért is ne szavaznának a 89 éves jelöltre a 128 éves választópolgárok? Utóbbiból Malajziában rögtön kettő is van, állítólag. A maláj választási bizottság adatai szerint az országban 8666 szavazó már betöltötte 100. életévét. Tekintve, hogy a várható élettartam férfiaknál 72, míg nőknél 76 év ebben a délkelet-ázsiai országban, ez igazán szép teljesítmény.

A rosszmájúak szerint a 100 évesnél idősebb malájok valójában már alulról szagolják a pálmát. A választási bizottság nem tétlenkedett, az ellenzék tiltakozása nyomán átvizsgálta a listát, és csaknem 700 ezer választópolgárról ki is derült, hogy 2004. január 1-je és 2007. december 31-e között távozott az élők sorából. Azokat, akik 2008-ban, még a voksolásig meghalnak, a törvény szerint már nem húzhatják ki a szavazólistákról. Áprilisban viszont közzéteszik az idei halottak nevét, így bárki meggyőződhet róla, hogy jogosan szavazott-e. 

Azonban a voksolást felügyelő szervek sem most jöttek le a falvédőről. A csalók kiszűrésére vadonatúj módszert vezetnek be az idén: a szavazatukat leadók ujját letörölhetetlen festékkel megjelölik. Így senki sem állhat be még egyszer a sorba, hogy a halottak személyazonosságát felhasználva növelje kedvenc pártja esélyeit. Az más kérdés, hogy a 10,9 millió szavazásra jogosult mennyire díjazza a festett ujjat. Reméljük, a következő szavazásig azért lekopik, különben használhatnak más színt, és pár éven belül bárki lehet beugró szivárvány a bábszínházban.

Aki mégis megpróbál trükközni, és lebukik, az 1000-től 5000 ringgitig terjedő pénzbírságra számíthat, nem is beszélve a két évig terjedő börtönbüntetésről.

Szerző: Fippicus  2008.03.02. 21:52 Szólj hozzá!

Címkék: választások malajzia maimun yusuf

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr32362657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása