Lezárultak este hétkor az urnák, ám számtalan szavazó helység előtt még órákon keresztül sorakoztak a zimbabwei lakosok. Közel 6 millióan jogosultak rá, hogy eldöntsék, maradjon-e hatalmon további öt évre a térség Angliától való függetlenedésében vezető szerepet játszó jelenlegi 84 éves Robert Mugabe elnök, avagy 28 év után eljött az ideje átadni helyét a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) frontemberének, Morgan Tsvangirai-nak, vagy Simba Makoni, független jelöltként induló korábbi pénzügyminiszternek. Az országszerte 9 ezer ponton lezajlott voksolás dönti el továbbá azt is, hogy kik tölthetik be a következő időszakban az ország 210 parlamenti, 60 szenátusi és az 1958 tanácsi pozícióját.

Egyesek szerint Zimbabweban a térség 1980-ban bekövetkezett függetlenedése óta nem volt ehhez fogható jelentőségű szavazás. „A voksokat nem hamisítjuk meg! Van bennünk becsület. Nem aludhatnék nyugodt lelkiismerettel, ha csalnék” nyilatkozta Mugabe a nap elején, azonban a pozícióját a korábbi három választáson gyanús körülmények között megőrző vezető szavaiban egyes elemzők és az ellenzék is erősen kételkednek. Elgondolkodtató, vajon a kormányerők miért tiltották meg, hogy európai és amerikai megfigyelők ellenőrizzék a szavazás tisztaságát. Több jelentős nemzetközi médiának, mint például a BBC-nek, vagy a CNN-nek megtiltották az események közvetítését külön hangsúlyozva, hogy keményen lépnek fel azokkal szemben, akik snugiban mégis csak közvetíteni próbálják a voksolást.

A nap folyamán több gyanús körülményről is érkezett jelentés. Míg egyes helyeken már kora reggel sorok álltak az urnák előtt, máshol gyakorlatilag egész nap nem jelent meg senki. Azok közül, akik mégis elmentek leadni szavazatukat, sokkal a helyszínen közölték, nincsenek regisztrálva, így nem jogosultak a szavazásra. Meglepő módon nagy volt a szavazati hajlandóság az elhunyt,illetve a soha nem is létezett lakosok körében. Mint kiderült, közülük, papíron mintegy 8 ezren járultak az urnák elé.


A szavazás megkezdése előtt utolsó pillanatban további feszültséget keltett, hogy az elnök feljogosította a rendőröket, hogy konkrétan a szavazófülkékbe is bekísérjék az írástudatlan lakosokat. Elméletileg erre azért volt szükség, hogy segítséget nyújthassanak a szavazócédulák kitöltésében az arra rászorulóknak. „Valójában azt nézik, hova teszed az x-et”– nyilatkozta az intézkedés kapcsán Nelson Chamisa, az MDC szószólója a dpa német hírügységnek. Mint kifejtette, a hatóságok már puszta jelenlétükkel is nyomást fejthetnek ki a lakosságra, főleg azokban az elszegényedett vidéki kerületekben, ahol a többség egészen a közelmúltig még Mugabe elnökkel szimpatizált.
 

Mugabe elnök saját győzelmébe vetett hite mindenesetre egyenlőre megingathatatlannak tűnik, nem úgy, mint az ország gazdasági helyzete. Zimbabweban az infláció elérte a 100 ezer százalékos rekordszintet. A lakosok hétköznapi valóságának szerves részét képezi az élelmiszer és üzemanyag hiány. Gyakorlatilag értéktelenné vált az ország valutája, így az ürességtől kongó boltokban nincsen értelme apróval bajlódni. A kenyér ára meghaladja a 6.6 millió zimbabwei dollárt. Árulkodó adat, hogy 80 %-os munkanélküliséggel küzdő ország 12 milliós lakosságának közel egynegyede döntött úgy, megpróbálja a határokon túl megteremteni megélhetését. Ez a mintegy 3 millió disszidens szintén nem volt jogosult a szavazásra. Mugabe optimista támogatói szerint, az ország kétségbeejtő helyzetének nem sok köze van az elnök személyéhez, a többség azonban Mugabe populista politizálásának egyenes következményének tartja a kialakult gazdasági krízist.


A szavazatok megoszlásán túl a kenyai vérfürdő árnyékában égető kérdésként jelentkezik, hogy milyen tiltakozási hullámot indíthat el a lakosság körében, ha Mugabe elnök a korábbi három választáshoz hasonló módon, ismét csalásgyanús körülmények között jelenti be győzelmét. A közelmúltban maga az elnök is több ízben óvva intette a lakosságot a kenyai-stílusú megmozdulásoktól. A választások kezdete előtt a rendőrség nyíltan felszólította a zimbabweiakat, hagyjanak fel minden, „az alkotmányra és a létükre fittyet hányó álmodozással”.

A szavazatok összesítése tehát megkezdődött. Mugabe elnök bejelentette, a választások eredményét el fogja fogadni, bármi is legyen, ám sokat elárul a deres halántékú diktátor a „bármi” kategóriáról alkotott véleményéről, hogy kampánya során többször megesküdött rá, Zimbabwe élén soha nem állhatnak ellenzéki erők.

Szerző: bétack  2008.03.30. 11:32 2 komment

Címkék: választások infláció szegénység elnökválasztás zimbabwe

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr27402975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fara-muci 2008.03.31. 00:02:47

Én ma azt hallottam vagy olvastam, hogy Tsvangirai 67%-ot kapott nem hivatalos információk szerint.

Tényleg vége a Mugabe korszaknak?

figyelo · http://kinyerma.blog.hu 2008.03.31. 07:20:47

Nem, ezek még csak részeredmények, amiket Tsvangirai pártja, az MDC tett nyilvánossá, taktikai húzásból. még várnunk kell.
süti beállítások módosítása