A Hararéban készülő The Herald szerint úgy néz ki, egyik elnökjelölt sem szerezte meg a szavazatok 50%-át, emellett nem közölte, hogy mégis melyik jelölt hány voksot kapott. A lap elemzőkre hivatkozott, az elemzők szerint meg Robert Mugabe döntött a folytatás mellett.

A korábbi eredmények szerint Mugabe vesztésre áll, egy neve elhallgatását kérő nyugati diplomata szerint ezért próbál kikényszeríteni egy második fordulót. Mugabe a gyanúsítgatásra azt válaszolta, megalázó lenne számára ilyet művelni, meg egyáltalán elindulni a második fordulóban. Ha ez a belenyugvás valódi lenne, az meglehetősen meglepő fordulatot jelentene Mugabe politikájában, mivel nem először éri a vád, hogy elcsalja a választásokat.

A zimbabwei alkotmány szerint, ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint 50%-át, akkor 21 napon belül második fordulót kell tartani az első és a második helyezett között. Ők minden bizonnyal Mugabe és Morgan Tsvangirai lesznek.

Egyelőre csak a parlamenti választások eredményéről van információ, eszerint a két legnagyobb párt, a Tsvangirai-t támogató Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) és Mugabe pártja, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Patrióta Front egyaránt körülbelül 96-99 széket szerzett a 210-ből.

Az MDC szerdára ígéri a saját eredményeit, de Tsvangirai már kedden úgy beszélt a nyilvánosság előtt, mint aki teljesen biztos a győzelmében. Tagadta, hogy tárgyalnának a kormányzó párttal a hatalommegosztásról. Kijelentette: „nem megyünk bele semmilyen alkuba”.

Szerző: this is sparta  2008.04.02. 14:13 Szólj hozzá!

Címkék: zimbabwe mugabe részeredmény tsvangirai

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr32407982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása