A szivárvány-nemzet egy liberális, demokratikus eszme. Afféle iránymutató – ahogy a kalandor kalóz Jack Sparrow mondaná. A fogalom Desmond Tutu Nobel-békedíjas érsek bibliai ihletésű találmánya, melyet széles körben használtak Dél-Afrika multikulturális társadalmának leírására az 1994-es rendszerváltás után, sokan azonban állítják: az eszményi fogalomnak nem sok köze van az aktuális valósághoz.

342 évvel a holland kezdőpont után:
szabadulás az apartheid „mocsarából


Nelson Mandela 1994-ben, az első demokratikus választásokat követő fokvárosi beszédében történelmi és érzelmi kereteket rajzolt Dél-Afrikának. „Ma egy új korszakba lépünk” – kezdte Mandela, aki szerint a nemzet alapköve a Jóreménység fokánál lett letéve, ott, ahol 1652-ben a holland Jan van Riebeeck 3 hajóval – Drommedaris, Reijger és Jóreménység – kikötött (lásd balra lent) és létrehozta az első európai erődített települést a régióban. Ez lett Fokváros, a dél-afrikai törvényhozás központja, s Riebeeck érkezését festményen is megörökítették, mint kezdőpontot – európaiak és afrikaiak együttélésének nullpontját.

Mandela ezen a napon elmondta azt is, hogy mi rossz és mi jó. A Fokváros mellett fekvő Robben-sziget „aljas” börtönére – ahol apartheid-ellenes fekete aktivistaként 18 évig raboskodott – mint rosszra emlékezett; egy építményre, amely a legfontosabbtól fosztott meg: a szabadságtól. A politikus a „rasszizmus és apartheid mocsaráról” beszélt, amelyből közös munkával kell felemelni az országot. Az új elv tehát: bőrszín nem számít, egység a sokszínűségben, egymás tisztelete.

„Mindegyikőnk oly bensőségesen kötődik e gyönyörű ország földjéhez, mint Pretoria híres jacarandafái és a bushveld mimózafái” – mondta 1994. május 10-én, sűrűn idézett pretoriai beiktatási beszédében Mandela, aki akkor olyan dél-afrikai társadalmat képzelt el, „amelyben feketék és fehérek egyaránt büszkék lehetnek, félelem nélkül a szívükben – egy szivárvány-nemzet békében magával és a világgal”. Álom volt ez, és „senki sem akart felébredni belőle” – írja a BBC.

A szivárvány-nemzet egy liberális, demokratikus eszme. „Afféle iránymutató” – ahogy a kalandor kalóz Jack Sparrow mondaná. Bár a fogalmat egy jobb dél-afrikai társadalom megnevezésére Mandela is használta, a szivárvány-nemzet valójában a Nobel-békedíjas Desmond Tutu érsek találmánya: Noé történetére utal vissza a Bibliában, ahol Isten minden élőlénnyel szövetséget kötött, s ennek jelképe a szivárvány.

Mítoszteremtés folyt

Fokváros (az együttélés nullpontjaként), a szivárvány-nemzet, és a Robben-sziget börtöne egy mítoszteremtés elemeinek tűnnek. Ezek olyan elemek, amelyek egy meghatározó személy (itt: Mandela) szájából kihullva épülnek bele az emberek tudatába, amelyeket a sajtó újra és újra idéz, s amelyek idővel – úgy tűnik, akár 15 év alatt – vonatkoztatási ponttá, megalapozó történetté válhatnak egy nemzet számára. Ha egy dél-afrikainak a Robben névről eszébe jut a gyorslábú holland focista, de Mandela dutyijának helye (a Robben-sziget) nem, akkor ez az ember nem dél-afrikai, ne is haragudjon.

Világosnak látszik, hogy ha ma valami jogon nemzetnek nevezhetjük azt a – Durban 3,4 milliós kikötővárosában például sok ázsiait is magába foglaló – heterogén embertömeget, amely a Dél-afrikai Köztársaságban él, az éppen ezeknek a mítosz-elemeknek az ismerete és ismétlése miatt van. Ki ismeri az elemeket? A nép. Ki ismétli őket? A média és az apartheid után írt szövegek tucatjai. Egyébként Mandela is a dél-afrikai rendszerváltás körüli mítoszteremtés része; egy arc, amely tavaly 5 millió újonnan nyomott 5 randos érmére került rá, tisztelgésül a 90 éves korára határozottan hőssé érlelődött ember előtt.

Lenti kép: A 3,5 milliós lakosságú Fokváros az ország 3 fővárosának egyike. Itt található a kétkamarás parlament, melynek alsóházába április 22-én 400 képviselőt választanak meg a dél-afrikaiak.

Hibrid himnusz

Az új dél-afrikai himnusz zseniális, éspedig azért, mert hibrid. 1997-ben – az apartheid éra után – született meg a Die Stem afrikaans nyelvű ex-himnusz és az Isten áldjon Afrika (Nkosi Sikelel’ iAfrika) sosza himnuszból, úgy, hogy angol szöveget is hozzágyúrtak. Az ötnyelvű dal úgy tűnik, beleillik Nelson Mandela gondolatvilágába, és prímán illeszkedik a szivárvány-nemzet elképzeléséhez is.

A különleges himnuszról, idegengyűlöletről és hip hop-ról, valamint agresszív dél-afrikai szimbolikáról a következő cikkünkben olvashatnak, ahol meg is hallgathatják majd a hibrid dalt!

Amúgy ha megkérdeznék tőlem, hogy Barack Obamát kihez hasonlítanám, rövid gondolkodás után rávágnám: Nelson Mandela. Miért? Mert összeköti őket a kikezdhetetlennek tűnő remény, melyet a két politikus a nemzetközi médiában sugárzott 1990-ben és 2008-ban, és ami miatt mindketten a változás szuggesztív arcaként fognak szerepelni a következő évtizedek – demokratikus Nyugaton és Afrikában íródó – történelemkönyveiben.

Szerző: Gezanguz  2009.04.12. 08:40 4 komment · 1 trackback

Címkék: történelem demokrata holland himnusz mítosz dél afrika kalóz fokváros mandela nobel békedíj apartheid szivárvány nemzet kultúraelmélet

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr641058800

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sárdobáló 2009.04.12. 11:10:24

Egy álom megvalósulásaMa, 80 éve született a XX. század egyik legnagyobb formátumú politikusa, lelkésze, polgárjogi harcosa, Martin Luther King. King 1929. január 15.én született, az egyik szegregáció párti állam (Georgia) városában, Atlantában. Apja is b…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.04.12. 21:32:26

Sárdobáló, ez jó asszociáció!
Nemcsak Mandela és Luther King szerepvállalása, de a rasszista hangulat a két országban is nagy hasonlóságokat mutat! Nemrég olvastam egy Sartre-drámát, 'A tisztességtudó utcalány'-t, ami épp erről szól: Lizzie, a new york-i prostituált az USA egyik déli államában szembesül - a magukat az Anya Amerika tartóoszlopainak tartó fehérek - patrióta, rasszista, szociáldarwinista - gondolatvilágával, amely a hasznosság nevében indít hajtóvadászatot egy - kvázi - ártatlan, de a társadalomnak "haszontalan" néger ellen. "Amikor fehérek, akik nem ismerik egymást, elkezdenek beszélni az utcán, az azt jelenti, hogy egy néger meg fog halni ... A néger, az az ördög maga" (Sartre, 1946) (svédből fordítottam, a magyar verzió nincs meg)

üdv
Gezanguz

Hentes Fülöp 2009.04.15. 21:35:21

Durbannak nem sok a 10 millió fő? Sztem harmadannyian laknak ott, Fokvárosnál tuti nem népesebb!
Ennyit a kötekedésről, jó az írás, kemény tételek, jó bizonyítások, és még nem is alszik el az ember az elméleti unalomtól, fasza a stílus.
Vigyázz, nehogy felkérjenek miniszterelnöknek!

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.04.16. 08:00:24

Jogos, köszönöm szépen az észrevételt! Valójában a 3,4 milliós Durban várost magába foglaló (és tényleg az országban legnépesebb) tartomány, KwaZulu-Natal összlakossága 10 millió fő, becslések szerint. Fokváros lakosságának is duplán utánanéztem, javítottam! Köszi!

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.05.01. 16:35:32

@Sárdobáló: Martin Luther King, Nelson Mandela és Barack Obama itt egymás mellett szerepel egy falfestményen:
www.uscitizenpod.com/2009/01/mlk-day-special.html
Ez a kép - nem véletlenül - épp azokat az asszociációkat teszi vizuálissá egy felületen, amelyek a fenti cikkben és a trackback-ben is előjöttek! Van kapocs köztük, van több jegy is, ami összefűzi ezt a három embert. Akár a címkék formájában is, amelyeket a világ rájuk aggat!

üdv
Gezanguz
süti beállítások módosítása