Hírügynökségek, tudósítók hada, webes és nyomtatott újságok, tévécsatornák álltak rá az eddig eléggé elhanyagolt macedón parlamenti választásokra. Vérszemet fogott a "karvalymédia", és most sajnos erős oka van rá. Macedóniából egyelőre nem az eredmények özönlenek hozzánk, hanem a sebesültekről, halottakról, bezárt szavazókörökről, megsorozott rendőrjárőrökről szóló (rém)hírek. Blogunk eddigi életéből szép számmal tudunk már példát hozni rá, hogy a hatalom közelsége mennyivel erősebb kábszer, mint az amfetaminok bármelyike. Örményországban zavargásokba torkolltak a választások, Spanyolországban az ETA gyilkolt, Zimbabwéban pedig polgárháború közeli a helyzet az első forduló után.

Reményeink szerint Macedóniában ilyen nem fordulhat elő, de lássuk, mi is a probléma a Vardar folyó völgyében elterülő államban. Először is az etnikai viszonyok tekintetében igazi vegyes lakosságú balkáni államról van szó. A legfőbb etnikum a macedón, ők a lakosság több, mint 64%-át alkotják. A populáció negyedét albánok teszik ki, a maradék hányadot zömében törökök, romák és szerbek adják. A vallási mutatók is ezeket az arányokat követik: 64,7% macedón ortodox, 33,3% pedig mohamedán vallású. Macedónia lőporos hordóját tehát az albán kisebbség alkotja. A koszovói konfliktus idején (mint erről már volt szó az előző bejegyzésben) Macedóniát a polgárháború szélére sodorták az albán szeparatisták, és innen az országot csak a NATO tudta kirángatni. Azóta az albánok hamisítatlan euro-jogokat kaptak a kisebbségvédelem terén, fix helyük keletkezett a nemzetgyűlésben.

Azonban az albán kedélyek paprikásak maradtak, a mediterrán temperamentum kitörölhetetlen belőlük. Vasárnap illegális fegyverraktárat fedeztek fel a macedón rendőrök a koszovói határ mentén, és csak remélni lehet, hogy a néhány géppisztoly, páncélököl, gránát és lőszerek nem a választások megzavarásához kellettek. A legnagyobb ellenzéki albán párt vezetőjét, Ali Ahmetit pedig még május 12-én akarták lepuffantani riválisai, ebben csak egy lurkó sérült meg, aki véletlenül a politika és a maffia útjába került. Igen, a szervezett bűnözésre gondolok, mivel nem hivatalosan igen sok forrásból hallani, hogy a két fő albán párt eléggé összefonódott a balkáni csempészettel és egyéb illegális tevékenységekkel. Valószínűleg az ilyen merényletek nem pusztán politikai jellegű utálkozásból fakadnak.

És akkor el is érkeztünk a jelenhez. Az Albánok Demokratikus Pártja (DPA - a kormánykoalíció tagja) és a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) lettek a politikai irányvonal legfőbb megadói az albánok lakta északnyugati országrészben. Dehát úgy látszik, albán és albán sem mindig haverok: míg a macedón pártok többnyire békésen kampányolgattak, a két fő albán párt hívei leporolták puskáikat a tisztaszobában, majd a választások közeledtével elkezdtek ellenfélre és rendőrre vadászni. Mindenki a másik felet okolja a szórványos lövöldözések kirobbanásáért, és a rendőrség felelőssége is előkelő helyen szerepel. Eddig 10 gyanúsított van a balhézás kapcsán. Nikola Gruevszki jelenlegi (és a felmérések szerint leendő) kormányfő természetesen nyugtatott, mondván, kicsi és elszigetelt esetekről van szó, azokat az albánok lakta országrészben követték el zömében, és ott is két héten belül megismétlik a voksolást. A nyugtató szavaknak ellentmond a tény, hogy mennyi szavazási eszközt loptak el az előző napon és ma. Az se megnyugtató, hogy Aracinovóban, Szkopje, a főváros közelében két géppuskás banda rontott egymásra, egy halottat és két sérültet hagyva maguk után. Egy másik elővárosban öten sebesültek meg lövöldözésben. Egyes szavazókörökben felfüggesztették a választást is. Az EU kapujában ácsingózó Macedóniának nem tesz jót valószínűleg ez az eseménysor, a békés 2006-os választások után a mostani igen erős visszaesést mutat biztonsági szempontból.

Egyébiránt 17:00-ig a macedón állampolgárok kb. 46%-a ugrott el leadni voksát a lakóhelye szerinti szavazókörbe; 19:00-ig szavazhatnak még. Jovan Joszifovszki, a helyi választási bizottság fejese szerint a kedélyek is csillapodni kezdtek az ebéd elfogyasztása utáni órákban az országban, a MIA hírügynökség szerint olajozottan zajlik a választás. A Makfax nevű konkurencia már keményebben fogalmaz: szerintük a macedón integrációt is veszélyeztetheti a heves ugrálás a géppuskákkal. Pontosabb eredmények az est folyamán felkerülnek eme helyre.

 

Szerző: Hentes Fülöp  2008.06.01. 19:31 Szólj hozzá!

Címkék: választások erőszak albánok parlamenti választás részeredmény macedonia

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr48498190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása