Mindenben az USA-t majmolták a palauiak a minap megtartott választásokon. Fizetett szabadság az állami hivatalnokoknak, ünnepnap az egész nemzetnek (meg persze munkaszüneti nap), az időpont is közeli az amerikaihoz, és szintén egy nem fehér jelölt győzött. Kedd este 7 órakor zártak a szavazókörök Palauban. A külföldi szavazók (kb. 2-3 ezren) Saipanról, Guamról és Hawaiiról küldtek haza legnagyobb mennyiségben szavazócédulákat.

A kampány békésen alakult, és először tett szert a televízió nagy jelentőségre benne. Az OTV és az MBTV csatornák folyamatosan sugározták a jelöltek hirdetéseit, viszont a kampánycsend betartására mindenki szigorúan felügyelt. Kororban, a volt fővárosban csomó proletár dolgozott azon, hogy plakátmentesítse a várost a szavazás napjára.

Na ugorgyunk! - mondaná Pósalaki Úr személyesen Móricz Zsigmondnak, aki mint azt megtudhattuk, a MÁV-nál mozdonyvezető. Ahogy az várható volt Elias Chin és Johnson Toribiong (ő ül a fűben fotónkon) küzdelme bontakozott ki a pacifikus ködfelhőből. Chin ismertsége és előnye úgy tűnt, hogy elég maradhat a tajvani nagykövet Toribiong ellen, dehát úgy látszik, itt működött a Bradley-hatás. Ugyanis az első exit-pollok szerint Toribiong átvette a vezetést a szigetországban.

Végül még a kis lakosság ellenére is irtó szoros volt a befutó: 3928 : 3664 lett a végeredmény Toribiong javára. Johnson haverunk így mindössze 264 szavazatos különbséggel tudott győzni. Kerai Mariurral, választott alelnökével foglalhatja tehát el a bársonyos székeket. A szavazatok közül még vár néhány az összeszámolásra, de ezek már nem módosíthatják a végeredményt.

A palaui szenátus új tagjait is megválasztották, íme a 13 új képviselő névsora: Surangel Whipps Jr. (elnökjelölt is volt most), Raynold “Arnold” Oilouch, Mlib Tmetuchl, Joel Toribiong, Mark Rudimch, Kathy Kesolei, Adalbert Eledui, Regina Mesebeluu, Alfonso Diaz, Tommy Remengesau (a jelenlegi elnök), Regis Akitaya, Paul Ueki és John Skebong. Kesolei és Mesebeluu lettek Palau első női szenátorai, történelmi nap ez itt is. Yes we can.

Apropó. Blogunk egy Babits-idézettel gratulálna Barack Obama 44. amerikai elnök úrnak: "Fekete országot álmodtam én, ahol minden fekete volt." (nem vagyunk rasszisták, ez csak humor, kedves demokrata barátaim!)

Szerző: Hentes Fülöp  2008.11.06. 20:57 1 komment

Címkék: választások elnökválasztás eredmények amerikai egyesült államok palau johnson toribiong

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr71754719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészlélek 2008.11.14. 22:50:51

Fülöp, a Babits-idézet zseniális, micsoda képzettársítás! Nekem eszembe nem jutott volna! ;)
Pedig a bölcsészlelkek fogékonyak az ilyesmire. Van taktusa annak a versnek, szeretem.

Na találd ki, hogy mi van a mai Svenska Dagbladet címlapján? Kongó! "Kongó ismét menekülőben" - valakik mégis foglalkoznak Afrikával. A közhelyek halmozása nélkül konstatálhatom, hogy a svéd sajtó érezhetően nyitottabb Afrika meghatározó eseményei iránt, mint a magyar. Ez biztos. A Népszabadság címlapján nem tudom elképzelni a kongói konfliktust. Semmiképp. Csak akkor, ha levegőbe röpítik az egész Virungát a gorillákkal! De azt ne adja az ég.

Üdv északról
süti beállítások módosítása