Nem mondhatnánk, hogy nincs választásunk, mert lesz dögivel, még idén is. Ebből most kiragad a kinyerma egyet, nyakszirtjénél fogva megrángatja, hogy hulljon-potyogjon a sok információ. A klasszikus értelemben vett Dél-Ázsiában még nem barangoltunk, úgyhogy irány Bangladesh!

Az országról földrajzilag annyit érdemes tudni, hogy két ázsiai gigászi folyam, a Gangesz és a Brahmaputra összefolyásánál és deltatorkolatánál (Bengália és a Sundarbans) fekszik. Az egész tehát egy 144 ezer négyzetkilométeres síkvidék, amin a legoptimálisabb közlekedési eszköz a hajó/csónak/ladik/uszadékfa. Némi domb- és hegyvidéke az ország délkeleti csücslében van, itt van a legmagasabb "hegye" is (Keokradong - 1230 m).

A legdurvább információ azonban csak most következik: a cirka másfél magyarországnyi területen 153 546 896 bengáli tengeti napjait - azaz hazánk lakosságának tizenötszöröse. Ezzel Bangladesh a világ kilencedik legnépesebb országa, amit pont az egykori anyaország Pakisztán előz meg a sorban. A lakosság zöme a bengáli népcsoporthoz tartozik, bengáli nyelvet beszél és moszlim mecsetekben keresi lelki üdvét. Jelentős vallási kisebbség még a hinduké is, a lakosság 16%-a tartozik e körbe.

A politikai rendszerén nincs is mit magyarázni, sajnos ott is magyaros állapotok uralkodnak. Egykamarás parlament, 330 képviselő, a legtöbb helyet megszerző párt/koalíció kap kormányalakítási megbízást a köztársasági elnöktől, akit ugyanúgy a parlament is választ meg. Annyiban fejlettebb nálunk Bangladesh, hogy a nők politikai emancipációja elérte azt a szintet, hogy 30 képviselői hely nőket illet meg, ráadásul ezt a 30 női kvótát a kormánykoalíció vagy -párt töltheti ki.

Kétpólusú a helyi politikai élet: egyik oldalon áll a Bangladesh-i Nemzeti Párt, akik a nevükből hallhatóan igazi vallási-nemzeti konzervativizmust képviselnek, míg a másik fele az országnak a Bangladesh Awami Ligát szereti elképesztő forrón, ők szekulárisnak és liberálisnak vallják maguk. Bangladesh belpolitikájában és parlamentjében, a Dzsatijó Szángsádban* (remélem jól magyarítottam) ötévente cserélődik a képviselői brigád - legutóbb 2001-ben történt ez meg.

Itt kezdődnek a problémák. Gondolom a Kedves Olvasóban is felmerült a kérdés: amennyiben 5, azaz ÖT évente vannak választások, hogyhogy legutóbb 2001-ben írtak ki törvényhozási választást. Lássuk, mit mond erre a budapesti székhelyű Magyar Külügyminisztérium: "Az országban a 2007. január 11-én meghirdetett rendkívüli állapot változatlanul érvényben van. Az országot ideiglenes kormány vezeti, választások 2008 végén várhatóak." Ezt is ők mondják: "Elsősorban a fővárosban gyakoriak a tömegmegmozdulások, demonstrációk, az országban az általános nyugtalanság nőtt. A rivális törzsek közötti gyakori összecsapások. A terrorveszély az ország egészében magas." (Mellesleg a külügy stílusa egy csodás nyelvészeti vadrezervátum...)

Tehát a helyzet nem rózsás Bengáliában, valami bűzlik. 2001-ben Khaleda Zia alakíthatott kormányt, miután az awamiakkal fölényesen nyert a választásokon. Azonban elég nagy gondja akadt (amit csak tetézett 9/11): megjelentek nagy számban az országban az iszlám radikálisok, akik nem elégedtek meg az egyszerű finom obstrukcióval, hanem 2005-ben öngyilkos merényletet is elkövettek. A helyzet gyorsan romlott, zavargások következtek halottakkal, a régi kormány vissza akart térni, előre választási csalást kiáltottak, így a 2006-ra esedékes választásokat törölték, és egy katonai felügyelet alatti ideiglenes kormány vitte tovább az ország ügyeit. A tüntetések és a hadsereg nyomására az ügyvivő kormányt másik ügyvivő kormány váltotta, és persze a jogi vákuumban elszaporodtak az összecsapások az egyes nézetközösségek között.

Ekkor meteorként csapódott a Bengáli-öböl partvidékébe Fakhruddin Ahmed, a Világbank egykori közgazdásza, aki azzal az elhatározással lett ideiglenes fejes, hogy felszámolja a korrupciót. Bangladesh-i mértékkel mérve csekély - 200 000 embert - vettek őrizetbe, szükségállapotot hirdettek és év végére választásokat ígértek. A lényeg, hogy egy hete, december 17-én feloldották a szükségállapotot, viszont a 18-ra tervezett választást 29-re tolták.

Sheikh Hasina és Khaleda Zia korábbi kormányfők időközben zűrös helyzetbe kerültek kenőpénzes ügyeik miatt, ami egy ilyen csóringer országban különösen nagy suttyóságnak számít (már engedtesség meg szlengelnem). A két korrupt hölgy azonban változatlanul a két nagy párt koronás koponyája maradt, úgyhogy köztük kell a bengáli tigriseknek választani. A szavazólapokon valószínűleg a következő kérdést teszik majd fel:
Ki folytathassa tovább tolvajtevékenységét Bangladeshben?
O Sheikh Hasina
O Khaleda Zia.

Louis Kahn világhírű észt-amerikai építész műve: a *Dzsatijó Szángsád betonmasszívuma Dhakában, a fővárosban

Szerző: Hentes Fülöp  2008.12.21. 23:16 Szólj hozzá!

Címkék: bevezető választások tüntetés korrupció bangladesh parlamenti választás ideiglenes kormány

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr53835912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása