Mint korábban említettük, Mongóliában győzött a Mongóliai Népi Forradalmi Párt (MPRP) a vasárnapi általános választásokon, amit a külföldi megfigyelők is szabályosnak találtak. Az általános ribillió már hétfőn érett, de igazán kedd éjszakára tört ki, amit a lapzárták miatt a mértékadó magyar lapok csak késve, csütörtökön tudtak bemutatni az olvasóközönségnek.

A Népszabadság mai száma a címlap felét elfoglaló hatalmas képpel illusztrált cikkben hozta a tragikus est történéseit. Megjegyzik a már tudott adatokat: közel 700 őrizetbe vett, 300 sérült és 5 halott a lap veszteséglistája. Emlegetik az ismertté lett tévés képsort, melyen imára kulcsolt kézzel Bajar miniszterelnök járkál a porig égett MPRP-székházban. Megtudjuk, hogy autók és üzletek is leégtek, fosztogatások és súlyos attrocitások történtek Ulánbátorban. Daváhügijn Ganbold, a lap ulánbátori forrása, egy keretezett beszámolóban gyakorlatilag ugyanezeket erősíti meg.

A napilap szerint a halottak közül ketten a rendőri gumilövedékektől vesztették életüket, bár ezt maga a Népszabi is spekulációnak minősíti. Enkhbajar államfő rendkívüli állapotot hirdetett ki 4 napra, és a rendőrök és katonák kiemelten biztosítják a város főbb pontjait, jelentős épületeit. Ilyen a demokratikus mongol történelemben (értsd 1990 óta) még nem fordult elő.

A Népszabi Álláspont rovatában Miklós Gábor foglalkozik egy publicisztikában a történtekkel "Kék cédula a jurtában" címmel. Szerinte kelet-európai jellegű a szituáció: növekvő munkanélküliség, infláció, szegénység, periferikus tömegek, akik elégedetlenségüket zendüléssel fejezik ki. Megjelenik az elmaradhatatlan 2006 őszi magyar párhuzam is - bár beismerve, hogy az erőltetett. Félti Mongóliát a bányabiznisz elszabásától, a bányamamutok elijesztésétől. A címben említett kékcédulás stiklik ehhez képest már smafunak számítanak.

A Magyar Nemzet is harmadik napja foglalkozik az ulánbátori helyzettel. Az mno.hu a radio.hu -ra hivatkozva közölte, hogy csütörtök hajnalban visszavonták a hadsereget a főváros utcáiról, és helyreállt a huligánok felbolygatta nyugalom. Emellett két ulánbátori kerületben újraszámolják a voksokat. A lapok amúgy kiemelik, hogy peremkerületi szegény és elégedetlen fiatalok végezték a rombolás oroszlánrészét.

A Népszava az első lap tapasztalataim szerint, mely beszámol a ma hivatalosan is bejelentett végeredményről. Eszerint az MPRP 47 széket szerzett a 76 fős Hurálban (országgyülekezetben), míg a Demokrata Párt (a csalást kiáltók) 26-ot. Két kis párt egy-egy jelöltje és egy független képviselő is részt vesz a jövőben a parlament munkájában. Ezenkívül a lap is az MTI híreit idézi hadseregvisszavonásról, sérültekről, szavazat-újraszámolásról.

Mongólia újra hangos - írja a Magyar Hírlap kötelékeit erősítő Máté T. Gyula. Az első kérdés rögtön egy eddig csak érintett problémába gázol bele: "Spontán tüntetés vagy előre megszervezett provokáció?" A provokációt viszont a cikk elveti igen hamar, mondván senkinek sem állt érdekében - még külső hatalmaknak sem. A cikk leírja a történteket, majd még egyszer felteszi a nagy kérdést: csőcselék vagy provokált tömeg?

Külön ki kell még emelnem 'tenegri' nevű kommentezőnk munkásságát, aki de facto ulánbátori tudósítónkká vált, és mongol tudásának köszönhetően olyan hírekről is értesülhettünk, amelyekről magyarul (sőt lehet h angolul) sem. Többek között neki köszönhetően tudtuk meg, hogy a tömeg több kultúrpalotát is megtámadott: az Operát, a Szépművészeti Múzeumot (az anyag egy része meg is semmisült a tüzekben) és a filharmonikusok hangszereit is meglovasították a lovakhoz is értő mongolok. Emellett megtudtuk, hogy az egyik kórház előtti lövöldözésben halt meg két ember, egyvalaki pedig bennégett a felgyújtott pártszékházban. A letartóztatottak pontos száma 718, 221-en kerültek kórházba, 31 embert tartottak még bent tovább, mint a puszta elsősegély. Több külföldi sérültről is van hír a súlyosan sebesült japán tudósító mellett.

Szerző: Hentes Fülöp  2008.07.03. 12:46 Szólj hozzá!

Címkék: lapszemle zavargás tüntetés mongólia parlamenti választás elbegdordzs bajar

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr62551089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása