Választási blogunk egyik legkellemesebb meglepetése született meg. Kambodzsa, melyet nem kényeztetett el a Történelem, végre megtalálta önmagát és nagyságát, és bizonyított a nagyvilágnak. Ugyan nem történt nagy váltás a politikai irányvonalat illetően, ám sikerült békésebb választásokat levezényelni, mint mostanság Zimbabwéban, Mongóliában vagy korábban Örményországban. A részvétel kiugróan magas volt, a lakosok 74,5%-a járult az urnák elé. Hun Sen miniszterelnök pártja, a Kambodzsai Néppárt 59,6%-os abszolút többséget szerzett a parlament alsóházában (azaz 123-ból 90 széket kapnak).

A The Christian Science Monitor (CSM) felteszi a kulcskérdést: mi a fontosabb Kambodzsának? Legyen demokrácia, ami hatalmi acsarkodásokhoz vezet, és nem biztos, hogy önzetlenül szolgálná a társadalmi-gazdasági fejlődést? Vagy maradjon ez a korlátozottnak tűnő parlamentarizmus, melyben ugyan kissé kussoltatva van az ellenzék? Ám Kambodzsa évről évre fejlettebb, nagyobb a jólét, növekszik az államkassza, csökken a külföldi segélyektől való erős függés és a gazdaság sem pang (pl. 2 millió turista csak tavaly). Mindezt a szólásszabadságot néha orrbavágó Hun Sennek lehet köszönni, aki 23 év kormányfősködés után sem unta meg ezt a posztot - és ami ennél sokkal fontosabb, a nép sem unta meg Hunt.

A demokrácia itt különben is más, mint nyugaton. A CSM idéz egy Phnom Penh-i politikai elemzőt, aki szerint "(itt) az az első, hogy az emberek enni tudjanak valamit, csak másodsorban törődnek a demokráciával." Egyszóval ezzel a taktikával a parlamentben döntő többséget szerző Kambodzsai Néppárt még hosszú uralkodás elé nézhet. Ettől függetlenül a többi nagy párt, a FUNCINPEC és Sam Rainsy liberálisai minden követ megmozgatnak, hogy szabálytalannak nyilvánítsák a külföldi megfigyelők által szabályosnak titulált voksolást.

Friss: Fontos momentum történt hétfőn Siem Reap városában, ahol megegyezett a khmer és a thai fél csapataik egy részének visszavonásáról a vitatott hovatartozású Preah Vihear templomtól. A 11. századi csodás épület amúgy nemrég felkerült az UNESCO Világörökségének listájára.

Szerző: Hentes Fülöp  2008.07.29. 12:48 2 komment

Címkék: választások szegénység eredmények kambodzsa parlamenti választás hun sen

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr89590895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.08.21. 23:03:16

Annak idején Dél-koreát is egy katonai puccs és egy diktátor tábornok húzta ki a szarból gazdaságilag, a teszetosza demokratikus huzavona után... nem lehet mindenütt erőltetni nyugati tipusú demokráciát, aminek amúgy is megvannak a saját bajai...

hölgyválasz · http://holgyvalasz.freeblog.hu 2008.08.22. 06:46:36

"(itt) az az első, hogy az emberek enni tudjanak valamit, csak másodsorban törődnek a demokráciával."

Kedves Gezanguz!

Figyelj, ebben van valami!
A nyomorgók mire mennének azzal a nagyfene nyugati típusú demokráciával? Max. annyira, h kimehetnének az utcára tiltakozni, hogy éheznek! És ? ettől még lesz kajájuk? Bár kétségtelen előnye az ilyennek, a nyomásgyakorlás. De ha a kormány szándéka meg van hozzá, akkor nem kell se nyomni, se nyomulni.
Kambodzsáról alig hallani, a töredékekből leginkább a Vörös khmerekre emlékszem, meg zavargásokra, és nyomorra...
Eszerint - kösz az információt!- valahol mégis megindult fejlődésük, s ha ez volt a módja, és így jön be nekik, akkor ugyan miért ne ?

Engem sem érdekelne, ha épp a szocik virágoztatnák fel az országot, csak csinálnák már!
Ehhez képest viszont oda süllyeszetik lassan, ahol mondjuk a kambodzsaiak kezdték..../csak hogy on-ban maradjak:)/

Üdv.
süti beállítások módosítása