Csak egy gyors összefoglalót rittyentenék ide most, hogy van egy kis időm. Nos, kezdjük rögtön a hegyeshalmontúllal. Mivel az osztrák nagykoalíció működésképtelennek bizonyult az utóbbi időszakban, jobbnak látták a (szándékosan nem sógorozok!) lajtántúli mostohatestvéreink, ha előrehozzák a választásokat.

Az [origo] Nagyvilág rovata esztétikusan számol be Ausztria finom kis politikai csődjéről. Ausztria Szociáldemokrata Pártja ugyan győzelmet aratott a hétvégi alsóházi választásokon, ám ez annyi, mint halottnak a csók*. Diadaluk ugyanis 4%-os előnyt jelent, és országosan a voksok 29,7%-át kapták meg csupán. Nem is köntörfalazok tovább, a megoldás az, hogy nincs jó megoldás (mint a középiskolában tanultuk az egyenleteknél). Nagykoalíció? A jobbosokkal, az Osztrák Néppárttal? Neee! Az kudarcot vallott nemrég! Akkor szövetkezés a szélsőjobbos nácionalista pártokkal? Jörggel? Haiderrel? Áh, tőle nem kell tartani, nem ő az irányzat kulcsembere per pillanat.

*...annyi, mint halottnak a csók...

Őspártja, az Osztrák Szabadságpárt döbbenetesen jól szerepelt Heinz-Christian Strachéval az élen, 18%-ot kaszáltak, míg Haider szakadár pártja, a frappáns nevű Szövetség Ausztria Jövőjéért első löketre átlépte a 10,9%-ot. Parlamenti párt lett még a helyi Zöldek szerveződés is, 9,8%-ot csíptek meg. A szocdemeknek egyedül ők lehetnek tárgyalóképes partnereik, de a 2/3-os törvényeket így is besz§pnák, ebben az apró koalícióban.

Werner Faymann, a szocik feje látszólag örült az eredménynek, de a homlokán határozott ráncokkal is lehetett találkozni. Ha valaki azt mondja, hogy jó az a kisebbségi kormányzás...na ott gebasz van a rendszerben. Heinz-Christian Strache most Ausztria legboldogabb embere valószínűleg, bár a szabipárt Karintiában nem tarolt, a Wörthi-tó környékét még mindig Haiderék uralják - 40%-ot szereztek ebben a bundeslandban. Nos a nagy múltú demokratikus pártok bukásának oka egyértelműen az a tény, hogy 16-17 éves kis pöcsök és csajszik is szavazhattak, akik a szavazólapra valószínűleg egy kortárs zeneművész nevét firkantották fel alternatívaként - és ezalatt nem Postás Józsira gondolok (hanem Sepp Postmannra, elnézést).

Snitt. Belorussija on air. Lukasenko úr szokásos hanyag eleganciájával besétált a napsütötte szavazókörbe, vállán egy magától odaröpült kis rigó csivitelt vidáman. Az elnök odaadta igazolványait a vidám, pirospozsgás néninek, aki az adatokat ellenőrizte, majd megkapta szavazólapját, és elvonult a friss faillatot árasztó, újonnan ácsolt szavazófülkébe. Megfontolt döntést hozott, az ország jövője lebegett szeme előtt, aranyló kalászos közt haladó büszke traktorok, elégedett belorusz polgárok, vígan pöfögő gyárkémények szálltak el lelki szemei előtt. X-e nem lógott ki a körből, szabályos volt voksa. Borítékolt, majd vidám integetések közepette elhagyta a szavazókört, és egy jóbarátja Volgájában távozott.

Snitt. Kettes verzió. Az a lőcs lukasenko (nemecsekizálva) rusnya gönceiben betántorgott pár vodka után a szavazókörnek nevezett rohadt tyúkólba. Odakurjantott valamit a géppuskák közül kikandikáló szavazóbiztos néninek, aki máris nyújtotta neki a szavazólapot. Luki belefújta az orrát, a nő kezébe nyomta, és egy gyors padlásseprés után kopasz segítőivel elhagyta a szavazókört. A fekete autók estig járőröztek a kisvárosban, de csak nyolc embert vittek be megverni.

Két különböző szélsőséges példaverziót olvashattunk emitt a szintén hétvégén lezajlott fehérruszki parlamenti választásokról. A lakosság 75%-a ment el ixelgetni, de nem mertek, és nem is tehették volna, hogy nem kormánypárti jelöltre szavaznak. A próbálkozó 70 ellenzékiből előzetes adatok és az index-mti páros szerint senki sem jutott be a törvényhozásba. Természetesen már vasárnap megtartotta az ellenzék első pár száz fős minszki tüntetését, "választási bohózatnak" minősítve a szavazást. Úgy látszik, megszokták a verést szegények, márpedig biztos kapni fognak bakancsot a foguk közé... Mindenesetre az EBESZ hallgat, az EU meg hörög, mint a támadni készülő, ám kennelben lévő véreb. Tenni úgysem tudnak semmit, Fehéroroszország meg idővel úgyis csatlakozik majd Szovjet-Oroszországhoz. Ahogy Dél-Oszétia és Abházia is, önként. Kölcsönös segítségnyújtás.

Kontinensugrás. Ecuadorban életbe lép hamarosan a rákosista alkotmány, mely proletárdiktatúrát csinál az országból. A tőkét kiűzi, Marx fetreng a röhögéstől a sírjában, pláne ha megtudja, milyen liberál vonzatai vannak a dolognak. Ugyanis a melegházasságot sem gátolja de jure az új alapdoku, emiatt a katolikus egyháznak csak úgy fröcsög a nyála a felháborodástól. Mi ez, kérem szépen, a búzák már élni is akarnak? Együttesen? - kiabálják plébánosaik. Rafael Correa elnök pedig Hugo Chávez venezuelai kolléga nyomdokaiba lépve igazi proletárvezér lehet, kis latin-leninné válhat. 64%-kal nyert is, semmi cicó meg kecmec, jön a vörös posztó, államosítás, amcsi tőke kiűzése, orosz hadgyakorlatok a Galápagos-szigeteken, és a Chimborazo átnevezése Szocialista Alkotmány-csúcsra.(AP)


Friss: Szeptember 30-án a fehérorosz BATE Boriszov 2:2-es döntetlent ért el a Juventus nevű itáliai nagycsapat ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében. Az ország örvend, Lukasenko örvend, ki a fene akar tüntetni, amikor győzelemmel felérő döntetlen született??? Lukasenko úr valószínűleg a legboldogabb az eredménytől, legalább senki sem foglalkozik a vértiszta választásokkal...

Szerző: Hentes Fülöp  2008.09.29. 22:23 2 komment

Címkék: lapszemle ausztria szavazás alkotmány megfélemlítés fehéroroszország szovjetunio parlamenti választás ecuador előrehozott választás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr8688156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészlélek 2008.10.01. 02:42:01

Nekem tetszett az írás, bár műfaja meghatározhatatlan! ;) Leginkább lazán egymás mellé helyezett szövegnyalábokként definiálható. Jók voltak a hirtelen "snittek", s néha kitört belőlem a kacaj a nonszensznek ható ill. vicces dolgokat olvasva (Galápagos, búzák, katolikus egyház, Lukasenko kettes verziója)! :))

Üdv távolról

Civil Fülöp 2008.10.02. 14:05:04

A blog önálló műfaj, kedves bölcsészlélek, meg aztán műfajokról beszélni a 21. században? Botorság, elmúltak azok a dicső napok! Amúgy kösz a bókokat :)

Sverige előre!
süti beállítások módosítása